2012. október 24., szerda

Sütőtökös muffin

Imádom a sütőtököt! Nagyon finom belőle a rétes, vagy egyszerűen megsütve, némi (cukor) és fahéj társaságában is csemege.
Néhány hete muffint szerettem volna készíteni belőle. Abból kiindulva, hogy a muffinok gyümölcsös adaléknak nagyjából az alapmassza felét-kétharmadát bírják el a következőre jutottam:
100g cukor, 100g olaj, 200g liszt, 1-2 tojás, mérettől függően, 300g reszelt (nyers!) sütőtök, 
1tk fahéj, 1ek vaníliás cukor, 12g  szódabikarbóna (1 csomag sütőpor). 

A hozzávalókat gyorsan kell keverni, egyes amerikai források szerint elég 12x megkeverni, nekem az sosem jött össze. Gondosan összekeverem a térfogatnövelőt a liszttel, majd mehet bele a többi hozzávaló. Végül a tök. Homogén masszánál befejezem a keverést. Formákba kanalaztam, kb. a forma 2/3 teljen meg, és 180°C sütőben 20 perc alatt sült meg. Célszerű ellenőrizni!
Azért célszerű gyorsan dolgozni, mert a szódabikarbóna vagy sütőpor folyadékkal érintkezve gyorsan dolgozik, és célszerű ezt kihasználva, a sütit hamar sütőbe tenni.
Formaként az ALDI-ból  nemrég beszerzett mini kuglófformákat használtam. Az eredmény nagyon finom lett. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése