Ma viszont megismertem, és kellemes találkozás volt. Még beszéltem is hozzá, amikor belépett a férjem a konyhába, és igen furcsán nézett.
Egy kb. 10cm átmérőjű "valami" bezsúfolódva érkezett egy joghurtos üvegben, némi tea kíséretében.
Gyorsan elkészítettem az új szállását, egy 1,5l-es üvegedényben, és az internetről megtudtam, hogyan kell kezelni ahhoz, hogy teát tudjak készíteni belőle. Holnap a garázsból behozom a nagyobb befőttesemet, az lesz az új erjesztőüvegem.
A legjobb videó amit találtam (német nyelvű, de a a bemutatás alapján is egyértelmű):
Ha valakinek szüksége van baby Kombuchara, kérem jelezze akár e-mailben, csomagolási és postaköltség ellenében szívesen küldök.
Amit megtudtam: Az interneten fellelhető irodalom leginkább http://www.kombu.de/anleit-h.htm - fordítása, Günther W. Frank könyve alapján.
Több vonatkozó oldalt, leírást elolvasva a következők a leglényegesebb tudnivalók:
- a "gomba" cukros (fehér, nád, nyers cukor valamelyike) tea (állítólag szereti a fekete teát) keverékében él.
- minden edény, mely kapcsolatba kerül a gombával, vagy a teával tartsuk nagyon tisztán, mosogatószer maradványokat is gondosan öblítsük le, ugyanúgy, mint a kezünket, mielőtt a gombához érünk. Az edények lehetőleg üvegből készüljenek, de lehetnek rozsdamentes acélból, vagy élelmezési célra alkalmas, saválló műanyagból (mint amilyet ecet tárolására is alkalmaznak). A gomba savas környezetet teremt, ez pedig a nem megfelelő műanyagokból káros anyagokat oldhat fel, és amellett, hogy a szervezetünkbe jut, károsítja a gombát is.
- a tea előállításához szükséges: kb 2 l vízhez 4g tea (akár gyümölcstea is lehet), literenként 70-100g cukor. A lobogó vízbe áztatjuk a tealeveleket (vagy filtereket), még zöld tea esetében is, és akár 3 percig együtt főzzük. Majd fedő alatt 15 percet áztatjuk. Ez azért fontos, mert a hosszabb idő alatt olyan anyagot is kioldódnak a teából, amelyekből a "gomba" táplálkozik. A teát legalább 25°C-ra hűteni kell, mielőtt a gombát beletesszük.
- a gomba ideális hőmérséklete 23-25°C, kerüljük a 20°C-nál hidegebb és a 30°C-nál melegebb környezetet. Lehetőleg ne mozgassuk, közvetlen napsütötte helyre ne tegyük.
- az érlelő edény szája legyen kellően tág, hogy könnyen tudjon szaporodni a gombánk.
- az "indító tea" nem más, mint egy már korábban elkészült tea, amely minden új ital alapja, és legalább ennek 10%-át tegye ki, de annál jobban fejlődik a gomba, minél magasabb ez a százalék (akár 20-25% is lehet).
- az érlelési idő 8-14 nap, hőmérséklet és egyéni ízlés kérdése. Aki édesebben szereti az italát, az rövidebb ideig érleli.
- az elkészült italt jó záródó, tiszta üvegekbe lehet palackozni - ne feledjük, élő organizmussal van dolgunk. Hűtőben, hűvös helyen sokáig eláll. Egyes írók szerint az elkészült italt 3-5 napig érdemes tovább érlelni.
- a baktérium működése a palackozás után (megszűnik a levegő cseréje). Az élesztő viszont eközben tovább dolgozik. Az élesztő által termelt gáz nem tud kiszökni a jól lezárt palackból, így készíthető pezsgő ital.
- a kultúra hamar szaporodik, a tea felszínén egyre vastagabb, egymástól elválasztható rétegeket alkot, melyek önmagukban is alkalmasak tea készítésére.
- minden kultúra "elöregszik", elbarnul idővel, ilyenkor már nem használható. Az utódok valamelyikéből lehet ezután a teákat készíteni. Vigyázni kell a penészedéssel, mert akkor az egész kultúrát ki kell dobni, tovább már nem készíthető belőle ital.
- ízesíteni is lehet az italt azáltal is, hogy a palackozó üvegbe gyümölcsöket, bogyókat teszünk.
Ami a fogyasztását, adagolását illeti:
Ajánlatos akár huzamosabb ideig is inni a teát - 2-3dl/nap. Ebből 1 dl reggel éhgyomorra, 1-1dl ebéd ill. vacsora után. Szilárd táplálékot fogyasztó gyermekek is ihatják, ugyanúgy, mint a kismamák, idősek, betegek, stb. Nyáron, nagyobb folyadékvesztés idején akár 1 liter tea is iható naponta. 1:1 hígítással keverhető vízzel, gyümölcslével.
Néhány javallat:
- Rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az életkort.
- Csökkenti a ráncok képződését, tompítja a bőrön lévő pigment foltokat (májfoltokat).
- Megelőzi a rák kialakulását, a papayás kombucha segíti a rák gyógyulását.
- Gyógyítja az ízületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat.
- Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt.
- Gyógyítja a székrekedést, megállítja a fertőző hasmenést, gyógyítja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomoridegességet, a gyomorrontást, a vékony- és vastagbelek gyulladásait.
- Tisztítja a vért, erősíti a vesét. Segít a máj és az epehólyag hatékony működésébenOldja az epe- és veseköveket.
- Segít kiüríteni a húgysavat, segít a köszvényen.
- Csökkenti a koleszterint és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Gyógyítja az érszűkületetEnyhíti az érgyulladás fájdalmait.
- Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Testépítőknél, sportolóknál az izomtónus növekedése mellett fogyás érhető el. Intenzív sporttevékenységnél kifejezetten ajánlott.
- Gyógyítja a prosztatagyulladást, megerősíti a szexuális potenciált.
- Segít a glükózszint stabilizálásában és lassítja a vércukor hirtelen esését a cukorbetegeknél.
- Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián.
- Az AIDS-es betegek hátralévő életkorát megnöveli.
- Enyhíti a torokgyulladást, asztmás köhögést.
- Enyhíti a menopauzát, csökkenti a hőhullámokat.
- Csökkenti a lábizzadást.
- Gyógyítja a szürke-hályogot, a szemlencsén lévő egyéb képződményeket.
- Kezeli az ekcémát, gyógyító hatása van a bárányhimlőre és a pikkelysömörre. A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket.
- Természetes antibiotikus hatású.
- Méregtelenít. Kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket.
- Erősen növeli a vegyi anyagokkal szembeni ellenállóképességet.
- Csökkenti az ödémát és a megduzzadt lábat leapasztja.
- Kezeli és megelőzi a Candidát.
- Kiirtja a szervezetből az élősködőket.
- Egészséges embernél jobb közérzetet, nagyobb szellemi teljesítményt, fizikai erőnlétet biztosít.
- Meglepő hatása van a fejbőrre: megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, gyorsabb a haj növekedése.
- Elősegíti a csontképződést, enyhíti a töréses és zúzódásos fájdalmakat. Mellékhatás: körmök gyorsabb növekedése, erősödése.
- Csökkenti a véralkohol-szintet. Megszünteti a másnaposságot, segítségével gyógyítható az alkoholfüggőség.
További érdekességek:
- Dr. Helmuth Golza: Kombucha - egy régi gyógyító tea c. könyvében a kombucha következő négy aktív baktériumára hívta fel a figyelmet: Acetobacter xylonum, Acetobacter xylonides, Gluconobacter bluconicum, Acetobacter pasteurianum. Hasadó és élesztő gombák közül a következőket említette: Schizosaccharomyces pombe, Saccharomyces ludvigii, Pichia fermentans, Mycoderma, Torula.
- 35 év fölött ajánlatos lenne a rendszeres kombuchafogyasztás. A Q-10-et szokták “energia vitaminnak” vagy “fiatalító vitaminnak” is nevezni. Ugyanis azt találták, hogy 35 év alatt a szervezet Q-10-tartalma általában normál szinten van, aztán 35 évtől kezdődően folyamatosan csökken. 25%-os hiánynál már betegségek lépnek fel. Végelgyengülésnél a csökkenés 75%-os.
- A papaya a kombuchával együtt bizonyult a legeredményesebbnek a rákterápiában.
- Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasolt a tea pakolás, borogatás. Frissitő fürdőbe (max. 35 oC-os vízbe) 2-3 l teát kell önteni. Javasolt fürdési idő 30-35 perc. Nyitott sebbe tea ne kerüljön.
Szia!!! Szeretnék gombát posta költséget fizetem. rozsa531@hotmail.com köszönöm Kalácskáné Ica
VálaszTörlésSzia Ica!
VálaszTörlésMa ment a postával, azt ígérték, holnapra megkapod.
Használd egészséggel.
Üdv,
SN